Marka Adını Belirlemek

Marka Adinizi Belirlemek

Marka Adını Belirlemek

Marka adını belirlemek en az markanız ve ne satacağınız kadar önemli bir konudur. Marka adı markanızın kimliğini yansıtan, potansiyel müşterilerinizin ilk karşılaşacağı kelimedir. Peki marka adı nasıl belirlenir? Uygun adı nasıl bulabiliriz?

Etsy’de satış yapmaya karar verirken ve başlarken genelde en az önemsenen ve hızlı bir şekilde düşünerek üzerinde çok vakit harcanmayan konular genellikle markanın adını belirlemektir. Aynı şekilde mağaza hikayesi de üzerinde fazla düşünülmeyen konulardan biridir. Halbuki Etsy’de mağazanızda ne satacağınız kadar, listelerinizin genel görünümü ve ürün görsellerinin kalitesi kadar markanızın adı da önemlidir. Etsy’de başarılı bir mağaza işletmek istiyorsanız markanızın adını bulmayı önemsemeli ve bu konuya da detaylı düşünecek, araştırma yapacak kadar vakit ayırmalısınız.

Etsy’de mağazanız adınız ya da soyadınızdan izler taşabilir. Örneğin Neslihan Shop ya da Yılmaz Shop gibi isimler verebilirsiniz. Fakat genelde bu isimler akla gelen ilk isimler olduğu için alınmış olma ihtimali çok yüksektir. Bu sebeple hayal kırıklığına uğramamak için üzerinde düşündüğünüz isimlerin daha önce alınıp alınmadığını öğrenmek için mutlaka kontrol halinde olmalısınız. Eğer markanıza farklı özel bir isim bulmak istiyorsanız bunun üzerine detaylı düşünüp incelemelerde bulunmalısınız. Aklınıza gelen isimleri anlık olarak mutlaka bir yere not etmelisiniz. Her on isimde bir Etsy içinde ve dışında bu isimleri mutlaka kontrol etmelisiniz. Bu isimlerde Etsy içinde ya da dışında bir mağaza kurulmamışsa bu güzel haber fakat yine de incelemeleriniz devam edecek.

Eğer aklınıza herhangi bir isim gelmiyorsa arama motorunda bazı araştırmalar yapabilirsiniz. Bu araştırmaları mutlaka İngilizce olarak yapmanızı tavsiye ederim. Etsy’de dükkanınızın adının yabancı bir kelime olması sizin için daha avantajlı olacaktır. Bildiğiniz üzere Etsy’deki esas müşteri kitleniz başta Amerika Birleşik Devletleri ve ardından Avrupa ülkeleri olacak. Bu sebeple öncelikle İngilizce olmak üzere yabancı dildeki bir isim dükkanınızın daha çok dikkat çekmesini sağlayacaktır. Bu sebeple arama motorunda değişik marka isimleri yazarak aratmalar yapabilirsiniz. Bunun için Google çeviri eklentisi kullanabilirsiniz.

Mağazanıza bulacağınız isim sattığınız ürünle de alakalı ve uyumlu görünürse bu da markanızın dikkat çekmesi için avantaj olacaktır. Sattığınız ürünle alakalı derken illaki yaptığınız işin adını alması gerekmiyor. Yine de tasarım işi yapıyorsanız “FiftyDesign” gibi bir isim aynı zamanda yaptığınız işi de anlatmış olacaktır. Yine de ürünle uyumlu derken tamamen böyle bir durum olmak zorunda değil. Okunuşu merak uyandıran, dikkat çeken, az duyulmuş telaffuzu kolay ve kulağa hoş gelen bir isim bulmak güzel olabilir.

Marka adınızı belirlerken aklınıza gelen ya da bulduğunuz isimler not ederek yazıldığında nasıl durduğuna da bakmalısınız. Kulağa hoş gelen bir kelime bulmuş olabilirsiniz evet güzel ama bulduğunuz kelime göze de hitap etmelidir. Bu sebeple bulduğunuz ismi hem bir kağıda yazarak hem de dijital bir yerde farklı yazı stilleriyle denemelisiniz. Bu durum logonuzu belirlerken de işinizi kolaylaştıracaktır.

Marka adınızı belirlerken yakın çevrenizden destek alabilirsiniz. Onlara kendi ürününüz için düşündüğünüz isim olduğunu söylemeden sattığınız ürüne ait böyle bir marka varmış gibi sorarak onlarda nasıl bir duygu uyandırdığını, ürünle bağdaşıp bağdaştıramadıklarını sorarak fikirleriniz ve ilk izlenimlerini öğrenebilirsiniz. Unutmayın marka adınız hakkında sizin ne düşündüğünüzden sonra en çok müşterilerinizin ne düşündüğü önemlidir. Bu sebeple farklı insanların fikirlerini almak faydalı olacaktır. Hem onay almış olursunuz hem de belki sizin göremediğiniz ayrıntıları farklı bir zihin size göstermiş olacaktır.

Marka adınızı belirlerken çok dikkatli olmalısınız. Bulduğunuz kelime herhangi bir ülkede ters, kötü ve kaba karşılanıyor olabilir bu sebeple arama motorunda ve sosyal medyada detaylı incelemeler de bulunmalısınız. Yurtdışında yaşayan tanıdıklarınız varsa onlarla da fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Aynı zamanda bulduğunuz ismi sosyal medya etiketlerinde de araştırmalısınız. Markanızı kurduktan sonra sosyal medya pazarlamasına başlayacaksınız ve Instagramda, Pinterestte, Twitterda marka adınızla ilgili kötü içeriklerin olmasını istemezsiniz.

Bu sebeple markanıza bulduğunuz isim konusunda seçici olmalısınız. Özetle ilk olarak aklımıza gelen isimleri not ediyoruz. Daha sonra arama motorunda incelemeler yapıyoruz. Bulduğumuz isimler listesinde Etsy’de, google’da ve sosyal medyada daha önce kullanıp kullanılmadığını kontrol ediyorsunuz. Daha sonra isminizle ilgili kaba, kötü içerikler olup olmadığını kontrol ediyorsunuz. İsminizin yazılışını da onayladıktan sonra marka isminiz hazır. Artık logonuzu hazırlamaya geçebilirsiniz. Herkese başarılar dilerim.

Sorularınız için info@konakakademi.com adresine yazabilirsiniz. Etsy Eğitimimizi incelemek için;https://konakakademi.com/etsy-egitimi/

Youtube kanalımıza abone olup ücretsiz eğitimlerden faydalanmak için;https://www.youtube.com/channel/UCKuky-by401s1xfMoC6hfFg?view_as=subscriber

Instagramdaki faydalı içeriklerimizi takip etmek için;https://www.instagram.com/konakakademi/?hl=tr

Author

konakakademi