Ticarette Başarının Sırrı

Ticarette; rekabet edebilmenin sırrını, bir restoran örneği ile anlatmak yerinde olacaktır.

Bir restoranda menüyü inceleyen kişiler üçe ayrılır: Yalnızca fiyatlara bakanlar, yalnızca yiyecek-içeceklere bakanlar ve her ikisine de bakanlar.

Yalnızca fiyatlara bakanlar, en ucuz ürünü almak için orada bulunurlar. Belki maddi güçleri yetersizdir belki de o an çok para harcamak istemiyorlardır. Bu tür bir müşteriyi memnun edebilmek için uygun fiyatlı ürünler sunuyor olmanız gerekir. Bunun için de kaliteden ödün vermeniz olasıdır. Eğer ürünleriniz yeterince uygun fiyatlı değilse müşteri hiçbir şey almayabilir.

Hem fiyatları hem de ürünleri inceleyen müşteriler, olabildiğince uygun fiyat ve kalite bekler. Bu tür bir müşteriyi memnun edebilmek için kaliteli ve farklı ürünleri nispeten uygun fiyata sunmanız gerekir. Kaliteden ve fiyattan çok fazla ödün vermek müşteriyi rahatsız edebilir.

Yalnızca ürünleri inceleyen müşteriler ise, sadece üstün kalite ve yüksek seviyede farklılık bekler. Bu tür müşteriler için fiyat önemli değildir. İstediklerini almaları yeterli olacaktır. Usta şefler tarafından hazırlanmış, özel baharatlar kullanılmış ve her yerde bulamayacakları lezzetleri sunduğunuzda, siparişi alırsınız. Fiyat, bu müşteriler için önemli değildir. Çünkü müşteri herkesin ulaşamayacağı bir farklılık seviyesine ulaşmıştır ve bunun bedelini ödemeye hazırdır.

Az önce akademi tarihinin bilenen en iyi ve en çok kabul görmüş teorisini siz farkında olmadan inceledik. Harvard Üniversitesi İşletme Bölümü Profesörü Michael Porter tarafından ortaya atılmış olan rekabet stratejileri teorisi, teoride ve pratikte işe yararlılığı kanıtlanmış bir teoridir. Bununla birlikte deneyimlerimize göre bizce de kesinlikle uygulandığında başarıya ulaştıran en doğru stratejidir.

Peki siz neyi, kime, nasıl satıyorsunuz?

Sattığınız ürünler hangi kesime hitap ediyor?

Bahsettiğimiz 3 stratejinin de birbirlerine karşı üstünlükleri yoktur. Yalnızca birbirlerinden farklı işlerler. Dolayısıyla bu stratejilerden birini benimseyebilirsiniz. Örneğin BİM market, bir ürünün daha hesaplı versiyonlarını sunarken Beymen en üst seviyede ürünler sunmaktadır.

Her malın bir alıcısı vardır. Bahsedilen stratejilerden birini uygulayabilmek, rekabette başarının en önemli sırrıdır.

Siz de kendi online işinizi kurarak uluslararası ticaret yapmak isterseniz, bunu düşük bir eğitim ücreti ile gerçekleştirebilirsiniz.

Etsy E-ticaret Eğitimi’ne indirimli olarak ulaşmak ve kendi işinizi kurmak için: https://konakakademi.com/etsy-egitimi/

Ücretsiz 2021 E-ticaret Takvimi ile tüm özel günleri takip edebilirsiniz: https://konakakademi.com/e-ticaret-takvimi/

Tüm ücretsiz mini eğitimler için takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCKuky-by401s1xfMoC6hfFg

Author

konakakademi