pexels sanketh rao 716107

Etsy’de Satışın 3 Ana Kuralı

Etsy’de satış yapabilmek ve bu satışları sürdürebilmek için 3 ana kuraldan bahsetmek istiyorum.

Etsy, 60 milyondan fazla müşterisi ile dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden bir tanesi. Özellikle el işi, baskı, antika ve dijital ürünlerin satıldığı bu pazaryeri, milyonlarca satıcıya da ev sahipliği yapıyor.

Etsy, satıcılar ve müşteriler arasındaki tüm sürecin doğru şekilde yönetilmesi için inanılmaz bir özenle çalışıyor ve kontrol süreci yürütüyor. Etsy’de satış yapabilmek için bir çok kural bulunuyor, bununla birlikte en hayati olan 3 kuralı hep birlikte inceleyelim:

1- El emeği: Etsy; el işi ürünlerin listelendiği ve satıldığı bir platform ve bu konuda dünyada birinci sırada. El işi bir ürün yerine fabrikada çıkmış bir ürünü direkt olarak listelerseniz, hesabınız sonsuza dek kapatılabilir. Bu sebeple, Etsy’de bir ürün listelerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Ürünün üzerinde mutlaka bir el emeği olmalı.

Eğer sipariş üzerine baskı yapan bir firma ile anlaştıysanız, bu konuda bir problem söz konusu değil. Bununla birlikte dijital bir ürün, dijital ortamda bir emek gerektirdiği için de bu konuda dikkat etmeniz gereken tek şey, başka bir satıcının ürünlerini kopyalamamak.

2- Telif hakkı: Etsy’de, eğer markanın kendisinden izin almadıysanız, o markanın ürünlerinin benzerlerini yapamazsınız, ticari şekillerini ve figürlerini taklit edemezsiniz. Örneğin Harry Potter ile ilgili bir figürü, ismini de belirterek açıkça satmaya çalışmak telif hakkı ihlaline girer ve bu konu ile ilgili bir işleme tabi tutulabilirsiniz.

Öte yandan bu tür ürünleri, açıkça isim paylaşmadan el işi ürün olarak listeleyen satıcılar da var. Bu konuda da çok dikkatli olmak gerekiyor çünkü az önce bahsettiğimiz gibi, bir markaya ait ticari şekli ve figürü kopyalamak, bir takım problemler doğurabilir. Bu konuya dikkat etmek ve özen göstermek, işini sağlıklı bir satıcı olarak yürütebilmenin önemli kurallarından bir tanesidir.

3- Müşteri memnuniyeti: Etsy için de, Etsy’de bulunan bir satıcı için de en önemli gelir kaynağı müşteridir. Bu sebeple her iki taraf da, müşteriyi memnun edebilmek için çaba göstermektedir. Eğer bir satıcı, müşterilerine karşı sorumsuz davranıyorsa, Etsy bu konuya müdahale edecektir.

Etsy’deki bir satıcı; müşterilerine kaba davranmamalı, ürünleri zamanında hazırlamalı, paketleme işlemlerini zamanında yapmalı, zamanında gönderim yapmalı, müşteriye yalan söylememeli ve ürünü taahhüt ettiği gibi üretmelidir. Müşterinin eline ulaşan ürün ile listelenen ürün arasında fark olmamalıdır. Bu gibi durumlar, satıcı hesabını ve mağazasını tehlikeye sokabilir. Bu sebeple müşterilere her zaman değer vermek ve haklarını gözetmek gerekir.

Müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak isteyen bir satıcı, kendini müşterisinin yerine koyarak hareket edebilir. Bu sayede müşteri ile empati kurar ve müşterilerini çok daha iyi anlamaya başlar.

Son olarak… Bahsettiğimiz 3 kural, bir satıcının gözünü asla korkutmamalıdır. Çünkü dürüst, kendisinin ve başkalarının hakkını koruyabilen bir satıcı, hiçbir zaman bu tür sorunlarla karşılaşmayacaktır. Bu kurallara özen göstermek, işimizi başarılı ve sürekli hale getirecektir.

Author

konakakademi